Reflexology

Tι είναι η ρεφλεξολογία για εμένα…

Ήρθε τυχαία στην ζωή μου, όπως «τυχαία» έρχονται κάποια πράγματα και μας αλλάζουν την ζωή…

Η ρεφλεξολογία, μαζί με τις υπόλοιπες ολιστικές διδαχές της δασκάλας μου Ευφροσύνης Στραβελάκη, έκαναν τα εως τότε «κομμάτια» της ζωής μου να μπουν σε μια τάξη, και το παζλ της ζωής μου να αρχίσει να παίρνει νέα μορφή, ως θεραπεύτρια.

Αρχίζοντας να παρατηρώ και να καταγράφω καθημερινά τα οφέλη της μεθόδου, τα αντανακλαστικά συμπτώματα  που παρουσιάζονταν στον οργανισμό και στο σώμα μου, τα συναισθήματά μου που έβρισκαν δίοδο να εκφραστούν, τις καθημερινές λειτουργίες των οργάνων μου να αλλάζουν, δίχως να το καταλάβω είχα γίνει παρατηρητής του εαυτού μου σε όλα τα επίπεδα.

Άρχισα να ακούω το σώμα μου, να αισθάνομαι τι χρειάζεται, τι του κάνει καλό και τι όχι.

Θεραπεύτηκαν σχεδόν αμέσως χρόνια συμπτώματα και δυσλειτουργίες που υπήρχαν. 14 χρόνια μετά, δεν έχουν επιστρέψει.

Άρχισα να αγαπώ το σώμα μου…διαφορετικά!

Από τότε εώς και σήμερα, έχει αλλάξει  η οπτική μου σε πολλά πράγματα.

Καλωσορίζω με συμπόνια τον κάθε πόνο που παρουσιάζεται.

Έμαθα να με φροντίζω, να ξεκουράζομαι, να με θρέφω υγιεινά και εκπαιδεύτηκα μετά αρκετό κόπο πως: «Είναι εντάξει και να μην κάνω τίποτα».

Συνειδητοποίησα το σπουδαίο δώρο που ήδη είχα, και πια είχα μάθει να αξιοποιώ τόσο απλα:

“ΤΟ O,ΤΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ”

Συγκαταλέγω τη Ρεφλεξολογία στα σπουδαιότερα εφόδια που καθόρισαν τη πορεία αλλά και αντίληψή μου Ολιστική σύμβουλος και Θεραπεύτρια.

reflexology, wellbeing, wellness, ρεφλεξολογία, mariasana,

Τι είναι γενικά η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία κατατάσσεται στον τομέα της «συμπληρωματικής ιατρικής», θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση που αντιμερωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και το πνεύμα.

Από την εποχή του Ιπποκράτη, η υγεία ορίζεται σαν μια κατάσταση ισορροπίας και η ασθένεια σαν μια κατάσταση ανισορροπίας. Ως προς αυτήν την ισορροπία δουλεύει και ενισχύει την ομοιόσταση και την αυτοθεραπεία του σώματος. Οι περισσότερες ασθένειες του σύγχρονου ανθρώπου δεν θεραπεύονται ακόμη και με τεχνητά φάρμακα που μάλλον τείνουν να προξενούν σιωπηλές και μακροπρόθεσμες βλάβες ή να «μασκαρεύουν» την ασθένεια, παρά να την θεραπεύουν.

Το σώμα θεραπεύεται μόνο του…αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία.

Τα πόδια μας, μάς συνδέουν με το έδαφος, συνεπώς αποτελούν το σύνδεσμο ανάμεσα στη γήινη και την πνευματική ζωή μας. Μας γειώνουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αποτελούν βάση, θεμέλιο.

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή τα πόδια αποτελούν έναν τέλειο μικρόκοσμο του σώματος. Όλα τα όργανα, οι αδένες και τα άλλα μέρη του σώματος βρίσκονται χαρτογραφημένα με την ίδια διάταξη στα πόδια σαν αντανακλαστικά των μερών του σώματος. Με τον όρο αντανακλαστικό, εννοούμε μια ακούσια ή ασυνείδητη αντίδραση σε ένα ερέθισμα. Στη Ρεφλεξολογία, όταν ερεθίζονται τα αντανακλαστικάτων ποδιών, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων και των αδένων που συνδέονται, μέσω ενεργειακών διόδων με τα συγκεκριμένα αντανακλαστικά. Η σωστή και συνδυαστική διέγερση αυτών των αντανακλαστικών, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας μας.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της Ρεφλεξολογίας είναι το αίσθημα της βαθιάς χαλάρωσης που προκαλεί. Οι στεσογόνες συνθήκες ζωής που ζούμε, έχουν ως αποτέλεσμα να διαβρώνεται σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση κάποιας νόσου ή με χρόνιο stress. Με τη χαλάρωση επιτυγχάνεται να μειώνονται οι αρνητικές επιδράσεις ενισχύοντας την ομοιόσταση. H ρεφλεξολογία μας βοηθά να διατηρήσουμε και να επαναφέρουμε τα επίπεδα υγείας στα καλύτερα και ιδανικότερα επίπεδα.

Ιστορικά ταξινομείται η εφαρμογή της 5.000 χρόνια πριν με αναφορές σε Κίνα και Ινδία, καθώς υπάρχουν αναφορές πως εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα από τον Ασκληπιό στην Επίδαυρο. Λέγεται πως έβαζε τους ασθενείς να πλένουν τα πόδια τους ως ένδειξη κάθαρσης πριν μπουν στο Ασκληπιείο. Τέλος, έχουν βρεθεί ευρήματα  με αναπαραστάσεις και στην αρχαία Αίγυπτο.


Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται:

-Ορμονικές δυσλειτουργίες, πόνοι περιόδου, συμπτώματα εμμυνόπαυσης

-Πονοκέφαλοι – ημικρανίες

-Αλλεργίες

-Μυο-σκελετικά, αυχενικό, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αρθρίτιδες, τενοντίτιδες

-Πεπτικές δυσλειτουργίες (έλκος, δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός, κολίτιδα)

-Λεμφικό σύστημα (πρήξιμο, κατακράτηση υγρών)

-Κυκλοφορικά (όχι φλεβίτιδα έντονη ή θρόμβωση)

-Αντιμετώπιση κρίσης πανικού

-Άγχος, αϋπνίες

και σε πολλά άλλα


Πόσο διαρκεί μια συνεδρία?

50΄ – 1 ώρα


Έχει  παρενέργειες η ρεφλεξολογία;

Δεν υπάρχει η έννοια της παρενέργειας. Πρόκειται  για ασφαλή αγωγή, με την προϋπόθεση παρέχεται από επαγγελματία ρεφλεξολόγο.

Η Μαρία είναι απόφοιτος διετούς φοίτησης στο ΚΕ.ΡΕ. (Κέντρο Ρεφλεξολογίας και Έρευνας στο Παλαιό Φάληρο) καθώς έχει ολοκληρώσει  ένα χρόνο μεταπτυχιακής εποπτίας στην ίδια σχολή.